Skip to main content

Sammenheng mellom tann og bihule

  • Øre-nese-hals-spesialister henviser ofte pasienter med kronisk og langvarig bihuleproblemer til endodontist (spesialist i rotfylling).
  • Disse pasientene opplever ofte smerte over bihulen, som kan stråle opp mot hodet og ved  hodebevegelser.
  • Pasienten  kan være tett og oppleve dårlig lukt i nesen.
  • Tennene i overkjeven kan sitte nære bihulen og rotinfeksjon  kan være årsak til plagene.
  • Vi bruker vår moderne OPG/CBCT røntgen apparat for sikker diagostikk.
  • Velkommen til oss for utredning hos våre spesialister.

Les gjerne vår pasients uttalelse om sammenheng mellom hennes tann og bihule:

Min opplevelse med bihulebetennelse grunnet tannproblemer.
Jeg opplevde først litt smerte ved trykk på tennene, f.eks. når jeg spiste noe hardt/seigt. Etter hvert utviklet smerten seg til å bli så sterk at det påvirket nattesøvnen. Jeg hadde da smerter i overkjeven og rundt øregangen, smertene kom i bølger og var ikke konstant. På dette tidspunktet i august 2020 hadde jeg bestilt time hos tannpleier da jeg følte problemet måtte sitte i tennene, etter røntgen og undersøkelse av tannpleier fikk vi snevret inn hvilke tenner jeg følte smerten kom fra, men ingen årsak til smerten. Jeg fikk forslag om å oppsøke lege eller å komme tilbake om smertene vedvarte. Etter noe tid bestemte jeg meg for å oppsøke almen praktiserende lege, smertene var like sterke og det var et økt trykk i bihulen på venstre side, dette var samme side som tennene tannpleier identifiserte. Legen sammenliknet smertene med en virusbetennelse i trigeminusnerven som befinner seg på siden av ansiktet og jeg fikk en medisin kur og henvisning til MR undersøkelse. Svaret fra MR undersøkelsen var at jeg hadde en klar betennelse i bihulen på venstre side, men fortsatt ingen årsak. Da medisin kuren ikke hjalp og problemet heller ikke hadde magisk løst seg naturlig eller blitt forverret over tid bestilte jeg time hos øre-nese-hals spesialist, denne legen linket umiddelbart smertene og betennelsen til tennene og han kunne med en rask sjekk av munnhulen (ved å legge trykk på tennene for å se smerte reaksjon) bekrefte at det var en av tennene tannpleieren hadde pekt ut tidligere. Jeg fikk henvisning til CT/Røntgen for å bekrefte legens diagnose, på CT/Røntgen kunne man nå tydelig se betennelsen som gikk fra røttene på tennene og opp i bihulen. Jeg fikk da gjennom samtale med mitt tannlegekontor time hos rotfyllingsspesialist Arash Sanjabi i slutten av januar 2021.
Allerede første dag etter rotfyllingen kunne jeg merke at kroppen jobbet med betennelsen i bihulen. Da denne betennelsen hadde fått vokst ganske lenge tok det en god stund før området kjennes normalt igjen, men smertene var nesten borte ca 7 dager etter at rotfyllingen var avsluttet.

Stine