Skip to main content

Informasjon til pasienter etter rotbehandling

En rotbehandling av en tann har til hensikt å rense ut irritert og infektiøst vev fra tannens rotsystem. En rotbehandlet-rotfylt tann vil ikke lenger være følsom for kulde. Den vil altså ikke lenger registrere påvirkning av kaldt (ise). Det er viktig å huske at friske nabotenner fortsatt vil gjøre dette.

Rotbehandling innebærer en mekanisk utrensing av rotkanaler som samtidig vil medføre en inflammasjon av rothinnen. Denne hinnen består av en matte av milliontalls fibrer som kobler tannen til kjevebeinet. Denne hinnen inneholder nervfibrer som er følsomme for trykk og varme. Som følge av dette kan man oppleve ømhet og smerte etter rotbehandling. Dette kan opptre i sammenheng med tygging som kan gi trykkømhet, eller som en reakjon på varm mat og drikke.

Grad av ømhet og smerte vil kunne variere mellom forskjellige tenner og fra person til person. Noen typer bakterier er mer aggressive og kan medføre at man av og til hovner opp i området omkring den rotfylte tannen.

Tannlege Arash Sanjabi

På generelt grunnlag anbefaler jag at man venter fire uker før man legger en permanent toppfylling eller framstiller en krone på tannen. Av og til kan det være hensiktsmessig å vente enda lenger. Informasjon om dette vil bli gitt i min tilbakemelding til din faste tannlege.

Ved behov anbefaler vi reseptfrie smertstillende tabletter som ibux eller paracetamol. Observer! Enkelte pasienter kan ikke spise ibux. Ta kontakt med din fastlege ved usikkerhet. Paralgin Forte kan brukes isteden for Paracet ved sterke smerter.
vi anbefaler bare bruk av antibiotika ved kraftig hevelse, feber eller nedsatt allmenntilstand etter gjenomført rotbehandling. Dersom vi mistenker at det kan oppstå komplikasjoner vil du få med resept på antibiotika.

Ta kontakt med oss eller din faste tannlege dersom du får komplikasjoner som du opplever som unormale eller dersom selv menar at du trenger resept på antibiotika eller sterkere smertstillende medisiner.

Spesialist i endodonti
Arash Sanjabi, DDS